Vrijheid

Ikigai en hoe deze te vinden

Ikigai, Japans voor levensdoel, combineert passie, beroep, missie en roeping. Vind je eigen ikigai door je interesses, talenten en maatschappelijke behoeften te verkennen. Neem concrete stappen zoals educatie, netwerken en experimenteren. Reflecteer en pas aan voor een voldoening gevend leven. Begin je reis naar zelfontdekking met onze Ikigai workshop voor een rijker bestaan.
Wat Betekend Ikigai Voorbeelden En Betekenis

Ikigai, een term die zijn oorsprong vindt in de Japanse cultuur, staat voor je reden van bestaan, je levensdoel. Dit concept helpt je om niet alleen een lang, maar vooral een gelukkig en vervuld leven te leiden. In dit artikel duiken we dieper in de betekenis van ikigai, hoe je jouw eigen ikigai kunt vinden en bieden we praktische voorbeelden om je op weg te helpen.

Wat is Ikigai?

Ikigai combineert twee Japanse woorden: 'iki', wat leven betekent, en 'gai', wat waarde of nut aanduidt. Samengevoegd verwijst ikigai naar datgene wat je leven waardevol maakt, de reden dat je elke ochtend met plezier je bed uitkomt.

De betekenis van Ikigai

In essentie is ikigai je persoonlijke passie, missie, roeping en beroep in één. Het is het snijpunt van wat je graag doet (passie), waar je goed in bent (beroep), wat de wereld nodig heeft (missie) en waarvoor je betaald kunt worden (roeping).

Het Ikigai model

Ikigai Betekenins En Model Ikagai
Dit model helpt je om na te denken over en te identificeren waar jouw interesses, vaardigheden, en mogelijkheden voor bijdrage en inkomen elkaar kruisen.

Hoe vind je jouw Ikigai?

Het ontdekken van je ikigai is een persoonlijke zoektocht die tijd en reflectie vereist. Hier zijn enkele stappen om je te begeleiden:

 • Identificeer wat je graag doet:
  Denk na over activiteiten waarbij je de tijd vergeet, die je energie geven en waar je echt van geniet.
 • Erken wat je goed kan:
  Reflecteer op je vaardigheden en talenten. Waar krijg je vaak complimenten over?
 • Onderzoek wat de wereld nodig heeft:
  Kijk naar de problemen om je heen. Waar kun jij met jouw unieke vaardigheden een verschil maken?
 • Bepaal waarvoor je betaald kunt worden:
  Overweeg welke van je passies en talenten ook economische waarde kunnen hebben.

Ikigai Voorbeelden

 • De Innovatieve tech-ontwikkelaar.
  Een tech-enthousiasteling wiens hart sneller gaat kloppen van het coderen en ontwikkelen van software. Deze persoon is niet alleen technisch vaardig maar ziet ook hoe technologische oplossingen problemen in de samenleving kunnen oplossen, zoals het verbeteren van toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Door apps of software te ontwikkelen die het leven van mensen vergemakkelijken, kan deze ontwikkelaar zijn passie volgen, bijdragen aan een betere wereld en tegelijkertijd een levensvatbaar inkomen genereren.
 • De Gezondheidscoach met een Missie.
  Gepassioneerd door gezond leven en persoonlijke ontwikkeling, blinkt deze persoon uit in het motiveren en begeleiden van anderen naar een gezondere levensstijl. Ze herkennen de toenemende behoefte aan welzijnseducatie in een wereld waar stress en ongezonde gewoonten overheersen. Door coachingssessies, workshops of online cursussen aan te bieden, combineert deze gezondheidscoach zijn liefde voor gezondheid met zijn talent om anderen te inspireren, en beantwoordt hij aan een duidelijke behoefte in de samenleving, terwijl hij ook financieel succes behaalt.

Actie ondernemen? Jouw weg naar jouw Ikigai

Het vinden van je ikigai gaat niet alleen over zelfreflectie; het vereist ook concrete acties om je dromen en ambities te realiseren. Hier zijn enkele stappen die je kunt zetten om dichter bij jouw unieke ikigai te komen:

 • Onderwijs en ontwikkeling.
  Investeer in jezelf door cursussen of trainingen te volgen die relevant zijn voor je passies en doelen. Dit kan variëren van online cursussen tot deelname aan workshops of seminars.
 • Bouw een netwerk op.
  Verbind je met gelijkgestemden, een business mentor en professionals in je vakgebied. Netwerken kan nieuwe deuren openen en je voorzien van waardevolle inzichten en kansen. Zo kan Goldsetter jou ook helpen.
 • Experimenteer en verken.
  Durf te experimenteren met verschillende projecten of banen die in lijn liggen met jouw ikigai. Dit kan je helpen om beter te begrijpen wat je wel en niet wilt in je professionele leven.
 • Zet kleine, haalbare doelen.
  Begin met kleine stappen die je dichter bij je grote doel brengen. Door haalbare doelen te stellen, blijf je gemotiveerd en voorkom je overweldiging.
 • Reflecteer en pas aan.
  Neem regelmatig de tijd om je voortgang te evalueren en je aanpak aan te passen waar nodig. Flexibiliteit is essentieel om je aan te passen aan nieuwe inzichten of veranderende omstandigheden.

Het realiseren van je Ikigai is een dynamisch proces dat geduld, doorzettingsvermogen en een open houding vereist. Door jezelf te omringen met positiviteit, open te staan voor verandering en actief stappen te zetten, kun je een leven creëren dat niet alleen voldoening geeft maar ook betekenisvol is.

Het vinden van je ikigai is een persoonlijke ontdekkingsreis die je leidt naar een dieper begrip van jezelf en hoe je een betekenisvol en voldoening gevend leven kunt leiden. Door je passies, vaardigheden, waarden en de behoeften van de wereld te verkennen, kun je een pad uitstippelen dat niet alleen persoonlijke voldoening biedt maar ook waarde toevoegt aan de maatschappij. Herinner jezelf eraan dat het nooit te laat is om te beginnen met het zoeken naar je ikigai. Elk moment is een nieuwe kans om dichter bij een leven te komen dat echt de moeite waard is.

Begin vandaag nog met je reis naar zelfontdekking met deze workshop over Ikigai en laat je ikigai je gids zijn naar een rijker, vollediger leven.

Videotrainingen voor leden

Goldsetter Methode Uitleg
Fundament

Goldsetter methode

Leer de Goldsetter methode: Succesvol ondernemen zonder vrijheid te verliezen. Realistische doelen, begeleiding en inzichten voor ondernemers. Geschikt voor beginners en experts. Ontdek jouw weg naar succes.

Boeken tips voor ondernemers 35
Algemeen

Boekentips

“De boeken die je leest en de mensen die je ontmoet”

Een bekende uitspraak die ik meer dan 10 jaar geleden hoorde. Hoever je komt als ondernemer is afhankelijk van deze twee dingen.

En het is waar, om marketing en sales goed te begrijpen begint het met heel veel boeken lezen.

Zig Ziglar Performance Planner Agenda 02
Productiviteit

Geheime ochtendroutine

Ontdek de kracht van een effectieve ochtendroutine in deze compacte videotraining. Leer van succesvolle ondernemers hoe je je dag start met focus en helderheid voor meer productiviteit en rust. Praktische stappen om je dag te organiseren en meer tijd vrij te maken voor wat er echt toe doet.

Teskten automatiseren productiviteit
Productiviteit

Teksten automatiseren

Het automatiseren van teksten is een snelle manier om tijd te besparen. Elke tekst die je vaker dan 2 keer moet schrijven kan je ook in een ‘text expander’ app verwerken. Op die manier kan je een stuk efficiënter werken. In deze video maak je kennis met het automatiseren van je teksten.

Arvid de Windt, jouw gids naar succes

Van uitdaging naar succes

Ik heb de complexiteit van ondernemen zelf ervaren en ik weet wat het is om te streven naar doelen die net buiten bereik lijken.

Mijn reis heeft me gebracht tot de ontwikkeling van de Goldsetter methode, een unieke combinatie van bewezen strategieën en persoonlijke inzichten, verfijnd door jaren van studie en praktijkervaring.

Deze methode heeft niet alleen mijn leven veranderd, maar ook dat van andere ondernemers die nu hun doelen vol vertrouwen en efficiënt bereiken.

Bij Goldsetter ben je in veilige handen, waar jouw ambities werkelijkheid worden.

Arvid de Windt, jouw gids naar succes

Van uitdaging naar succes

Ik heb de complexiteit van ondernemen zelf ervaren en ik weet wat het is om te streven naar doelen die net buiten bereik lijken.

Mijn reis heeft me gebracht tot de ontwikkeling van de Goldsetter methode, een unieke combinatie van bewezen strategieën en persoonlijke inzichten, verfijnd door jaren van studie en praktijkervaring.

Deze methode heeft niet alleen mijn leven veranderd, maar ook dat van andere ondernemers die nu hun doelen vol vertrouwen en efficiënt bereiken.

Bij Goldsetter ben je in veilige handen, waar jouw ambities werkelijkheid worden.

Hoe werkt het?

Profiteer eenvoudig van de kracht van de Goldsetter community.

Laten we sparren

Is de Goldsetter methode ook geschikt voor jou? Laten we samen sparren om te zien of jij erbij past.

Pas je erbij?

Meld je aan voor een gratis maand. We vragen alleen een bijdrage voor de materialen van €17,95.

Bereik meer

Bereik alles wat je wilt; sneller, beter en met meer voldoening. Samen bereiken we meer.